23:51
День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

 

   14 грудня в Україні традиційно відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли подолати страшну трагедію ХХ століття, що сталася 26 квітня 1986 року. 

   Минуло багато років з моменту аварії на Чорнобильській електростанції. Та яким далеким, ідилічно безхмарним видався нам тепер той дочорнобильський світ  -спокійний, неквапний, самовпевнений, роками немовби занурений у напівсонну, поблажливу, вседозволяючу благодушність. Для всіх, хто прямо чи побічно був причетний до Чорнобиля, час ніби розколовся на дві нерівні частини: до 26 квітня 1986 року і після. Це дуже нагадало війну.  

     Пам’ять… Саме вона є рушієм еволюційного поступу в майбутнє й оберегом найвищих загальнолюдських цінностей. І якщо весь народ пам’ятатиме свою історію, він заслуговує на повагу, він вартий того, щоб дивитися у майбутнє.  

  Сьогодні Чорнобиль для нас — це майже три з половиною мільйонів постраждалих від катастрофи та її наслідків. Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Чорнобиль був, є і буде, а тому згадувати про нього потрібно не лише раз на рік, а робити це постійно. Бо, що б там не було, але ми всі маємо пряме відношення до трагедії. І відлуння Чорнобильських дзвонів буде чути ще не одне покоління.

  Указом Президента України від 10 листопада  2006 року     №945 «Про день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» встановлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається щороку 14 грудня. У цей день у 1986 році було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком  Чорнобильської АЕС.

  У КЗ «Македонівська ЗОШ І-ІІІ ступенів» було проведено ряд заходів  у зв ’язку з Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС : жалобні заходи – «Ритуал пам'яті», інформаційні та тематичні виховні години у формі: бесід для учнів початкової школи на тему : «Людської пам’яті мости» та тематичних уроіків для учнів середньої школи,  «Вони життям платили за життя - світ атомний собою заступивши». У шкільній бібліотеці оформлена книжкова тематична виставка «Чорнобиль - скорбота пам’яті людської», учні 1-5 класів зробили малюнки«Крізь вогонь і воду».

На сьогоднішній день уже стало доброю традицією не лише в квітневий день 26 квітня, а й 14 грудня вшановувати пам’ять тих, хто пожертвував своїм життям, захищаючи нас від атомного лиха, а також висловити щирі слова подяки ліквідаторам за мужність і героїзм.

Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Велика Вам подяка і низький доземний уклін! Нехай будуть вдячні та уважні до Вас люди щодня, щохвилини, завжди!

 

Переглядів: 278 | Додав: school | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: