15:54
Всеукраїнський Тиждень Права.

Всеукраїнська акція «Тиждень права» була започаткована 2008 року з нагоди відзначення 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини. Указом Президента України „Про Всеукраїнський тиждень права” № 1149/2008 від 08 грудня 2008 року встановлено проведення Всеукраїнського тижня права щороку в тиждень, що включає 10 грудня –  День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

Одним із завдань сучасної шкільної  правової освіти є вміння учня

орієнтуватись у величезному потоці інформації. Навчити цього лише на уроці  правознавства просто неможливо, тому в школі щорічно проводиться    тиждень права,  який включає в себе комплекс різноманітних форм позакласної роботи.   Основною метою тижня було:

- підвищити інтерес учнів до  правознавства;

- розширити й поглибити знання та вміння учнів з даного предмету;

- реалізувати  на практиці основні принципи особистісно орієнтованого

підходу до навчання;

- створити сприятливі умови для виявлення знань та вмінь учнів у

нестандартних ігрових ситуаціях.

Проведення тижня права було спрямовано на те, щоб поглибити знання учнівської молоді про їх права, зазначені в державних документах: зокрема в Конституції України. Цей  тиждень - пропаганда, спрямована на всіх громадян нашої держави. А наша  маленька «держава» (тобто школа) не стала винятком: було розроблено ряд   заходів, що охопили усі ланки освітньої діяльності – від початкової до старшої.

Всеукраїнський тиждень права розпочався відкриттям загальношкільної лінійки, на якій вчитель історії, Аджи Людмила Іванівна  коротко розповіла про історію започаткування та проведення Всеукраїнського тижня права.  Тиждень  права сьогодні вже має статус державного, носить характер національної правової традиції та включає в себе цілу низку заходів, акцій, конкурсів, ігр. Так, в рамках проведення тижня  були проведені заходи,  спрямовані на забезпечення захисту прав дитини  дотримання національних  та загальнолюдських    морально-естетичних принципів, традицій.

У  школі були оформлені стенди, випущенні стіннівки «Права дитини», «Закон та порядок», пройшли конкурси  малюнків на тему «Права дитини в Україні». Для  учнів 1-4 класів було проведено гру-мандрівку «Ми теж маємо права».

Для учнів  5 – 8 класів були проведені ряд заходів: усний журнал «Державні  символи України», інтелектуальна гра «Державною мовою в Україні є українська мова», для 7 класу організована ролева гра «Засідання комітету ООН з прав дитини». Під час спілкування діти повторили основні статті конвенції про права дитини, а також вчитель історії, правознавства  Аджи Л.І.  наголосила, що права нерозривно пов’язані з обов’язками, і що ми всі повинні робити такі вчинки, щоб не зашкодити собі, родині та оточуючим.

Для 9 – 11 класів проведен КВК «Основні права і свободи людини та громадянина», сбірні команди.  Протягом тижня по класах були проведені години спілкування на правову тематику. Учні  усвідомили, щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. У шкільній бібліотеці була організована виставка бібліотечної полички «Правова література».

До закриття Всеукраїнського тижня права учнями 6-11 класів був перегляд документального фільму про правозахисну діяльність в Україні.

Вищезазначені заходи сприяли підвищенню зацікавленості учнів у вивченні правознавства. Рівень ефективності проведених заходів був достатньо високим, що дало змогу розвивати  творчі здібності учнів, поглиблювати та розширювати знання про їх права.

Робота по формування правових відносин продовжується і далі. Вона сприяє розширенню правових знань учнів, формує вміння співвідносити в життя норми моралі та прав, застосовувати правові знання в повсякденному житті.

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 311 | Додав: school | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: